Κατασκευή υποδομών για τη διάβαση πεζών στην οδό Λαγκαδά

Κατασκευή υποδομών για τη διάβαση πεζών στην οδό Λαγκαδά

Αρ. Πρωτ. 7050/04.03.2010

Προς:

- Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία, αλλά κυρίως ο κίνδυνος που διατρέχουν οι πολίτες όταν χρειάζεται να διασχίσουν πεζοί την οδό Λαγκαδά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί έργα υποδομής στην οδό Λαγκαδά, και αφορούν τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος για την καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο γρήγορη διέλευση των αυτοκινήτων -με εξαίρεση ένα τμήμα ενός χιλιομέτρου- δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη για τους πεζούς.

Μέχρι το ύψος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου υπάρχουν φανάρια, τα οποία διευκολύνουν τη διέλευση των πεζών, ωστόσο από το σημείο εκείνο και έπειτα είναι αδύνατη η κάθετη διέλευση των πεζών επί της οδού Λαγκαδά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα. Οι κάτοικοι των περιοχών της Νικόπολης και των Ανθοκήπων Ευκαρπίας, θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους εάν επιχειρήσουν να διασχίσουν την οδό Λαγκαδά στο ύψος της αερογέφυρας της Σταυρούπολης. Στην περιοχή λειτουργούν σχολεία, γεγονός που σημαίνει ότι καθημερινά κυκλοφορούν εκατοντάδες παιδιά τα οποία είναι υποχρεωμένα να διασχίσουν κάθετα τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε αφύλακτα σημεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί ατυχήματα με θύματα πολίτες που προσπάθησαν να διασχίσουν τον δρόμο.

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί με την κατασκευή αερογεφυρών σε κομβικά σημεία με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στο ύψος του δρόμου μετά την αερογέφυρα της Σταυρούπολης στην εσωτερική περιφερειακή, αλλά και κοντά στην αερογέφυρα για το Ωραιόκαστρο.

Παράλληλα η ολοκλήρωση της κατασκευής των υπόγειων διαβάσεων σε κεντρικά σημεία, όπως η Τερψιθέα, ο Άγιος Ελευθέριος και το ύψος της οδού Καλαβρύτων, θα μπορούσαν να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ασφαλούς διέλευσης πεζών στην οδό Λαγκαδά.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των πεζών στην οδό Λαγκαδά;

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην εκπόνηση μελετών για την κατασκευή αερογεφυρών  στην οδό Λαγκαδά για την ασφαλή διέλευση των πεζών;

- Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής των υπόγειων διαβάσεων στην οδό Λαγκαδά;

Απάντηση Υπουργείου